Verhaal mevrouw Zwiers

“Het geheim van 100 worden? Nou, ik kan niet zeggen: eet een pond rozijnen per dag. Sterker nog, ik kan helemáál geen zekerheid geven”, weet mevrouw Zwiers (103). Ze somt op: als kind kreeg ze gevolg van de mazelen een abces in haar hoofd. De operatie was uiterst riskant en de doktoren gaven haar nog een week te leven. Later onderging mevrouw operaties aan haar gal en haar borst, ze kreeg een keizersnee en doorstond zeven miskramen. “Als je zo door het oog van de naald gaat, heb je geluk in je leven.”

Mevrouw maakt zich niet meer zo druk om dingen waar ze dat vroeger wel deed. Zorgen maakt ze zich wel snel. "Mijn man noemde me vroeger altijd 'vrouw zorgen'. Een week voor de vakantie van mijn schoondochter en zoon denk ik al 'wees toch voorzichtig dat je niet valt, dat jij het voor die mensen niet bederft'. Dat is eigenlijk erger geworden toen mijn andere zoon vorig jaar overleed. Dan denk je toch, wat overkomt mij nog meer. Dat moet ik uit mijn hoofd zetten, maar dat valt niet mee."

Toen haar man dementie kreeg, verzorgde mevrouw hem tot het einde toe. "Achteraf besef je pas hoe zwaar dat is. Je moet aanvaarden dat je partner niet meer weet wie je bent. Maar je moet nooit medelijden met jezelf krijgen, want dan ben je verloren. Niet dat ik zo'n geweldige optimist ben, maar je moet op een zeker moment proberen het roer om te gooien en te accepteren dat dit een andere fase in je leven is."