Mooiste verjaardagscadeau

De eerste keer dat ik Henk zie, is hij net enkele dagen opgenomen op de revalidatieafdeling. Door een herseninfarct is hij halfzijdig verlamd en kan hij niet praten. Zijn mond kan de spraakbeweging nog wel maken, maar in zijn hoofd kan hij de woorden niet vinden. Ook begrijpt hij niet altijd wat iemand anders zegt.

Nadat ik een aantal taaltests heb afgenomen, onderzoek ik samen met de psycholoog of er naast de taalproblemen ook nog andere problemen in het denken zijn. Is Henk in staat om te leren? Het blijkt dat Henk wel leerbaar is maar dat het taalgebied in zijn hersenen zodanig is aangetast dat spreken op dit moment onmogelijk is. Dat betekent dat contact maken met anderen heel moeilijk is. Ik zie de frustratie bij Henk als hij zijn gedachten en gevoelens niet goed kan uiten.

Zingen wat je niet kunt zeggen

Ik onderzoek of Henk nog gebruik kan maken van het muziekgebied in de hersenen. Dat is het geval en zo kan Henk leren om eenvoudige zinnen te zingen. Hij zingt ‘ik ben Henk’, ‘goedemorgen’ en ‘dank je wel’. Het is minimale communicatie, maar wel een manier om contact te maken met anderen. Op een dag maakt Henk me duidelijk dat zijn zoon komt en dat die jarig is. We bereiden samen zijn verjaardagscadeau voor door te oefenen met zingen. Als zijn zoon komt, zingt Henk: ‘ik hou van jou’.

Kort daarop overlijdt Henk plotseling. Als ik zijn zoon spreek, hoor ik hoe blij hij en zijn kinderen zijn met het verjaardagscadeau dat ze van Henk kregen. “Het is het mooiste verjaardagscadeau dat ik ooit heb gehad. Het moment dat mijn vader ‘ik hou van jou’ zong, vergeet ik nooit meer.”

Dit is het verhaal van een van de logopedisten bij Behandeling & advies