Vrijwilliger Cees: "Altijd rustig zijn helpt de bewoners."

10-04-2023

Alle honderd bewoners van Beukenstein kent hij. Twee keer per week start vrijwilliger Cees de Kruyff (77) de dag al om half zeven op deze locatie in Driebergen. Vroege vogels onder de bewoners krijgen van hem hun ontbijt. Hiermee ontlast hij de zorg en bewijst bewoners een dienst.

Hoe werd je vrijwilliger?

“Wil jij onze bewoners misschien naar de kapsalon brengen?” vroeg mijn vrouw op een dag. Zij werkte op kantoor, van de toenmalige locatie Nassau Odijckhof. Ze merkte dat zorgmedewerkers de kapper beloofden dat een bewoner er zo aankwam, maar dit in alle drukte vergaten. Twintig jaar geleden ben ik dus begonnen om de bewoners naar de kapper te brengen.”

Wat doe je zoal?

“Zodra om 8 uur de huiskamerondersteuner arriveert, haal ik in de veertien huisjes overgebleven oud brood van bewoners op. Onderweg naar huis geef ik dit af op een boerderij voor de herten en paarden. Ook breng ik vuilniszakken van de woningen naar de container, zodat zorgmedewerkers daar niet mee hoeven te sjouwen. De kapper begint om half tien. Behalve het halen en brengen van de bewoners assisteer ik in de kapsalon. Ik help de bewoners in de kappersstoel, ondersteun iemands kin terwijl de kapper de haren wast. Of ik haal naderhand de krulspelden uit het haar. Aan knippen zelf waag ik me niet, hoor!”

Wat brengt het jou?

“Rust! Als voormalig planner bij een vervoersbedrijf was het vaak stressen en vloog er wel eens een lelijk woord uit. Hier is het juist de kunst om altijd rustig te blijven. Bewoners die naar huis verlangen, reageren soms agressief of zeer verdrietig. Door zelf kalm te blijven, help ik de bewoner te kalmeren. Iemand die hier net woonde, vroeg heel slim hoe ik naar Beukenstein was gekomen. Als ik zou zeggen ‘met de auto’, zou hij een lift naar huis willen. Dus ik heb geantwoord dat ik met de fiets was. Soms garandeert een klein leugentje ook die rust.

Wat is het mooiste compliment?

“Eén dame stelde voor om na haar knipbeurt samen een glas sherry te gaan drinken. Elke week weer. Een mooi compliment, toch?! De kapper bezoeken vormt een uitstapje. Het is de dankbaarheid die bewoners daarna uiten, in woorden, door heel hard te zwaaien of in een blik van herkenning, wat mij voldoening schenkt.”

Word ook vrijwilliger bij Silverein

Zoek je, net als Cees, vrijwilligerswerk in de ouderenzorg? Dan ben je van harte welkom bij Silverein. Bij ons vind je het vrijwilligerswerk dat bij jou past: alleen of in teamverband, met cliënten of achter de schermen. Dankzij jouw hulp kunnen we méér doen voor cliënten. Zodat ze altijd de aandacht krijgen die ze verdienen. Lees meer...