Een zoem- en pluktuin op Sparrenheide

26-07-2023

Geuren, kleuren en insecten. De binnentuin van de Brasserie op locatie Sparrenheide is een feestje om doorheen te lopen. Vrijwilliger Rob verzorgde de volière van Sparrenheide al, maar heeft nu ook een zoem- en pluktuin aangelegd. De tuin wordt gefinancierd door ‘Vrienden van Sparrenheide’, die bijdragen aan groen en dieren in en rondom Sparrenheide.

 

Daarmee heeft Rob al egelhuisjes geplaatst en een eekhoornkastje opgehangen. Met de aanleg van de tuin is hij in februari begonnen. Rob vertelt: “Eerst heb ik de lege stukken voorbereid en ingezaaid, dat staat nu grotendeels in bloei. Het zoemgedeelte van de zoem- en pluktuin is ook gelukt, er zijn allerlei insecten. Er is wel wat schade door de droogte en het natte voorjaar, maar het wordt echt mooi.” Twee derde van de tuin was al beplant, maar heel onverzorgd. Ook daar is Rob mee aan de slag gegaan. Hij legt uit: “Ik heb alles schoongemaakt en daarna houtsnippers gestrooid, dat doet veel goed. Als je zorg en aandacht geeft, leven die vaste planten helemaal op.”

Inmiddels is Rob zo’n twee tot drie keer per dag bij Sparrenheide te vinden. Rob glimlacht: “Ik werk niet alleen in de tuin, ik maak ook praatjes met de bewoners en krijg enorm veel reacties. Ze vragen of ik de bloemen wil plukken, anders vinden ze het zonde. Afgelopen zondag heb ik een paar vaasjes gehaald en bloemen op de tafels op het terras gezet, zo kan iedereen ervan genieten.

Bewoners die zelf een tuin hebben gehad, vinden het al heel erg leuk als ik ze één bloem geef. Daarnaast genieten ze van mijn hond, die ik gezellig meeneem. Vanaf juli zaai ik niet meer, maar ik blijf wel water geven en onkruid weghalen. Het is echt een hele fijne plek om vrijwilligerswerk te doen.”