96 jaar, positief en blij met wat hij zelf kan doen

04-12-2023

Meneer Rigter woont, samen met kat Jelle, zelfstandig in een appartement van De Koperwiek. Daar zet hij zijn leven zo veel mogelijk voort als tot een jaar geleden, in zijn eigen woning in Bilthoven. “Natuurlijk was het een omslag, maar kijk eens hoe prachtig ik hier woon.” Dochter Marijke verleent hand-en-spandiensten en neemt zijn financiële zaken waar. Vanuit zijn sociale netwerk krijgt hij geregeld bezoek. En zo nodig zijn er zorgverleners in de buurt.

“Heel veel anders dan in mijn eigen huis aan de Koekoeklaan is het hier uiteindelijk niet. Ook daar leefde ik op mezelf, met zo nu en dan een bezoekje van deze of gene.” Het meeste plezier haalt meneer Rigter uit het feit dat hij op zijn leeftijd nog kan lezen.

Goed voor het brein

Ook in De Koperwiek is het een en ander te doen. “Wekelijks komt er een overzichtje van activiteiten”, toont Marijke. “Mijn vader doet graag mee met een geheugentraining of kennisquiz. Helemaal warm loopt hij voor een concert”. Zodra het op muziek aan komt, zit meneer Rigter op het puntje van zijn stoel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek goed is voor het brein; meneer Rigter lijkt daarvan het levende bewijs. Zijn klarinet moest hij helaas van de hand doen. Daarvoor ontbreekt het hem nu aan adem. Maar luisteren naar muziek gaat nog best. “Én hij doet weer zelf boodschappen”, zegt Marijke. “Naar de supermarkt gaan, lukte vanuit zijn oude huis niet meer. Maar De Koperwiek heeft een eigen winkeltje, dus nu kan hij dat wel!”

Een zelfredzaam mens

Wassen, aankleden, de kat verzorgen, zijn steunkousen aantrekken; meneer Rigter is wat je noemt ‘een zelfredzaam mens’. “Alleen moet hij vaker met de rollator wandelen”, weet Marijke. “Gisteravond ben ik tot daar gelopen”, wijst meneer Rigter, omdat ik Jelle wilde binnenroepen voor de nacht.” ”Heel goed!”, reageert zijn dochter. Marijke is erg blij hoe het met haar vader gaat.

Nieuwsgierig naar hoe het verder gaat met meneer Rigter in de Koperwiek? Lees het hele artikel in de nieuwste Silver.