Voorjaar in De Tuin van De Plataan

16-02-2022

Half februari: het voorjaar hangt in de lucht. “Bij de eerste echte zonnestralen gaan we vaak de tuin al in. Gratis vitamine D”, lacht Deborah, coach van het ontmoetingscentrum. ‘We’ dat zijn de bewoners van Zorgcentrum De Plataan en de bezoekers van het bijbehorende ontmoetingscentrum; een plek waar iedereen die behoefte heeft aan dagstructuur, stimulans of hulp als het fysiek of mentaal wat minder gaat, welkom is.

Door Jarieke Kattenberg

Tuin van De Plataan biedt meerwaarde aan dit ontmoetingscentrum, weet Deborah Nokkert. Zij was betrokken bij de opzet van de belevingsgerichte zintuigprikkelende bewegingstuin. “We hebben een moestuin en kas waarin we groenten kweken, een waterpomp, er scharrelen kipjes rond. Wat we buiten telen, bereiden we binnen. Op dinsdag bijvoorbeeld maken we groentesoep. Het snijden van de groenten stimuleert de handfunctie, maar ook de smaak- en reukzintuigen worden geprikkeld: mensen krijgen trek! En natuurlijk is er het sociale aspect, want onder het koken babbelen we over van alles. Wanneer we aan tafel schuiven, is iedereen trots; samen hebben we dit gemaakt.”

In de woonkamer is het eveneens een bedrijvig geheel. Bezoekers spelen een geheugenspel om de hersenen te activeren of doen bewegingsoefeningen wat juist het lijf soepel houdt. Voor creatievelingen zijn er activiteiten als vogeltaarten maken, bloembollen in potjes planten; per seizoen verschillende bezigheden. Zelfs voor de stilzittende bezoeker valt wat te beleven. Want wie in De Plataan om zich heen kijkt, kan genieten van hoge ruimtes, in lood gegoten raampjes, oude schoolborden: het ontmoetingscentrum is gevestigd in de voormalig Theo Thijssenschool. Een prachtig gebouw met monumentale status, aangepast aan de eisen van de huidige tijd.

Het mooiste vindt Deborah dat iedereen aan het eind van de dag iets heeft om thuis te vertellen. “Al deze activiteiten zijn ontzettend goed voor ieders waarde: je doet iets, je beleeft iets, er vinden ontmoetingen plaats. Vaak zeggen bezoekers: “kan ik nog een dagje extra komen?”

Nieuwsgierig geworden naar Ontmoetingcentrum De Plataan? Komt u vrijblijvend een kop koffie of thee drinken op de Plataanstraat 18 in Amersfoort. Dan kunt u naast de zelfgebakken cake ook onze sfeer ‘proeven’ en kennis maken met Deborah of een van de andere coaches. U kunt ons bereiken op telefoonnummer: 06- 510 111 44.