Vijf jaar KlusPlus bij Silverein

03-03-2023

Op 2 maart vieren we vijf jaar samenwerking tussen Silverein en Amerpoort. Deze samenwerking krijgt gestalte in de inzet van KlusPlus, een groep cliënten van Amerpoort. Zij helpen op Molenschot en Daelhoven met allerlei activiteiten zoals aardappels schillen, post rondbrengen en koffie uitdelen. Het is in Nederland vrij uniek dat dagbesteding van mensen met een verstandelijke beperking plaatsvindt in de ouderenzorg.

Regiomanager Harmke Kuijvenhoven is vol lof over de samenwerking: “De inzet van Amerpoort-cliënten helpt ons enorm. Hun vrolijkheid en pure eerlijkheid zijn verfrissend en gezellig. Ze worden door iedereen gewaardeerd, zowel door bewoners als medewerkers. We vinden het fantastisch dat zij alweer 5 jaar bij ons aan de slag zijn!” Als cadeau gaf ze een vingerplant: elk blad staat voor de helpende handen van het KlusPlus-team.

Betekenisvol werk

Die waardering voor hun team zien Marjolein de Bruin en Pita van der Koelen ook. Zij begeleiden de groep van 15 cliënten vanaf het begin. Marjolein ziet hoe cliënten zich ontwikkelen, naarmate ze langer in de ouderenzorg werken. “Ze willen iets voor anderen doen en betekenisvol werk verrichten. Door de waardering groei je en krijg je een zekere status. Je leert verantwoordelijkheid dragen. Of het nu gaat om koffierondes lopen, spullen ophalen of automaten bijvullen.”

Vooroordelen

Pita vult aan: “We hebben inmiddels een heel breed pakket aan taken: stoelen klaarzetten voor de gymnastiek en het koor, bewoners terugbrengen, boodschappen inruimen, karton verzamelen, in de kapsalon helpen met het op kleur leggen van krulspelden, vullen van welkomsttasjes, noem maar op. Aan het begin dachten we dat er niet zoveel te doen zou zijn. Een verpleeghuis voelde voor ons als gesloten en stilstaand. Dat zijn vooroordelen! Het bleek bij Silverein gelijk al heel bruisend en in ontwikkeling te zijn.”

Van binnen…

Begin maart 2018 zijn Marja Staal en Linda Schimmel begonnen met de samenwerking tussen Amerpoort en (toen nog) Lyvore. Het zou beginnen met een paar klusjes en nu, vijf jaar later, is KlusPlus niet meer weg te denken uit Silverein. KlusPlus was eerst gevestigd in de Amerpoort-locatie Leemveld, een grootschalige dagbesteding aan de Laanstraat, die meer was gericht op de cliënten zelf. Vanuit de visie op dagbesteding midden in de maatschappij heeft Amerpoort voor die verschillende dagbestedingsgroepen een plek gezocht die meer in de samenleving staat. KlusPlus is daar een mooi voorbeeld van.

Naar buiten!

Marjolein herinnert zich: “We begonnen veel meer de maatschappij in te gaan. Boodschappen doen voor verschillende groepen, glas en oud papier ophalen, hapjes maken, koken voor anderen, ergens anders gymen. We sloten daarmee aan op de visie van Amerpoort: kijken naar wat een cliënt wél kan. Het lukt het om een zinvolle dagbesteding te bieden, als je weet hoe iemand in elkaar steekt en kennis hebt van de handicap. De een kan veel prikkels aan, de ander juist weer niet.”