Moofie, de beweegstok waar muziek in zit

06-11-2020

“Hallo, ik ben Moofie”. Zo begroet deze pratende beweegstick je als je ‘m aanzet. Dit innovatieve beweegproduct is speciaal ontwikkeld voor mensen die (te) weinig of moeilijk bewegen, of die actief moeten revalideren.

Een Moofie is een kleurige stok, die gesproken opdrachten geeft. Er zit slechts 1 knop op waarmee je de Moofie aan zet. Verder hoef je alleen maar te luisteren naar wat hij zegt. Je raakt met je hand één van de gekleurde vlakken op de Moofie aan om te starten.

Bart Meussen, beweeg coördinator en medewerker zorgtechnologie, vertelt hoe hij kennis maakte met Moofie: “Een woonzorgmedewerker van Daelhoven wilde graag een Moofie. Toen ben ik op onderzoek uitgegaan en heb ik gebeld met bedenkster Sanne Mariën, beweegwetenschapster. Bart: “Ik vond de Moofie direct wat voor ons. Met de beweegstok kunnen mensen op huiskamerniveau gaan gymnastieken. De huiskamermedewerker kan hier heel makkelijk mee werken omdat Moofie je precies vertelt wat je moet doen: ‘Pak mij met beide handen op de groene vlakken vast. Beweeg mij nu boven het hoofd en terug.’ Dit kan een-op-een met een bewoner of met de hele huiskamer.”


Juist in de coronatijd is technologie in de zorg belangrijk, volgens Bart. Veel beweegmomenten of -activiteiten zijn nu op een laag pitje gezet of gestopt. ,,Hoe mooi is het dan, dat je toch een laagdrempelig middel hebt waarmee je de ouderen kunt laten bewegen? Wij merken dat dit heel goed werkt.”

Er komt geluid uit de Moofie: muziek, gesproken opdrachten. Bart: “Er zitten tig beweegprogramma’s in, maar ook gesproken boeken en spelletjes, zoals ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’.”

“We hadden de Moofie twee weken op zicht en iedereen is heel erg enthousiast. Voor mij persoonlijk is het heel leuk dat bij de Moofie mijn functie van medewerker zorgtechnologie en die van beweeg coördinator bij elkaar komen.

Sinds deze week beschikken vier locaties van Silverien (voorheen:Lyvore) over een Moofie. Deze zijn ter beschikking gesteld door Stichting vrienden van Elisabeth Park en Stichting vrienden van Daelhoven. Daarnaast hebben het Ontmoetingscentrum Baarn en Het Ontmoetingscentrum Soest ieder een Moofy aangeschaft. Bart: “We hopen dat we nog meer Moofies kunnen aankopen, zodat meer woningen hier plezier van hebben. Hiervoor zijn we nog op zoek naar sponsoren.”

Wilt u meer weten over de Moofie of heeft u interesse in de sponsoring van een Moofie? Neem dan contact op met Bart Meussen, b.meusssen@lyvore.nl.