Liefde, zorg en acceptatie: Kenneth deelt zijn verhaal

24-10-2023

Op woensdag 11 oktober 2023, ter gelegenheid van Coming Out Day, stonden diverse activiteiten in het teken van de LHBTIQ+ gemeenschap. Een bijzondere focus ging uit naar de ouderen binnen deze gemeenschap, aangezien velen van hen zijn opgegroeid in een tijd waarin het zijn van LHBTIQ+ als een schande werd beschouwd. Ook verpleegkundige Kenneth deelde zijn persoonlijke ervaringen. 

Roze loper

Stichting Roze 50+ zette een stap voorwaarts in de acceptatie en erkenning van de LHBTIQ+ groep onder ouderen door het organiseren van een Roze Loper activiteit. Tijdens deze dag brachten ze onder andere een bezoek aan Silverein, op onze locatie Birkhoven Park, waarbij een roze limousine werd voorgereden.

Openhartigheid van Kenneth

Kenneth, een verpleegkundige op deze locatie, deelde zijn persoonlijke ervaringen en inzichten over het zijn van een homoseksuele man binnen Silverein. Kenneth verteld: "Sinds 2010 ben ik werkzaam bij Silverein als verpleegkundige. Hier heb ik eerst mijn opleiding voor verzorgende IG afgerond en vervolgens de opleiding voor verpleegkundige. Elke dag werk ik met toewijding op een somatische woonzorgafdeling."

"Ik heb altijd geweten dat ik anders was. Mijn geaardheid, homoseksueel zijn, heeft mij gevormd, maar heeft me ook uitdagingen gebracht. Bij Silverein heb ik echter altijd een gevoel van acceptatie ervaren. De open-minded sfeer onder mijn collega's en de meeste van onze cliënten heeft me het vertrouwen gegeven om open te zijn over wie ik echt ben en met wie ik mijn leven deel."

"Toch zijn er momenten geweest waarop enkele cliënten vanuit persoonlijke of religieuze overtuigingen hun twijfels hadden over de LHBTIQ+ gemeenschap. Ik heb geleerd hun standpunten te respecteren, maar het blijft af en toe een uitdaging. Echter, de meerderheid van onze cliënten zijn nieuwsgierig en open-minded. Ze stellen vragen, willen leren en begrijpen. Zoals die keer toen een dame vragen had over het zijn van transgender. Deze gesprekken geven me hoop en laten me het belang zien van inclusie in de zorg."

Samen bouwen aan inclusie

Kenneth's verhaal geeft het belang van inclusie en acceptatie weer. Door zijn ervaringen te delen, kunnen we allemaal leren en werken aan een inclusieve en begripvolle samenleving voor iedereen.