Door de Medido vergeet ik nooit mijn pillen

18-12-2023

Mensen zo lang mogelijk op een goede manier zelfstandig thuis laten wonen. Dat is wat verpleegkundige Mirthe van Asten wil bereiken met haar werk voor Zorg thuis. Een apparaat dat daarbij helpt, en al door tien cliënten in Mirthes wijk wordt gebruikt, is de automatische medicijndispenser Medido.

De automatische medicijndispenser geeft een alarm af op het moment dat een cliënt medicatie nodig heeft. De nieuwste versie is een soort klok, je ziet van buiten niet dat het een medicijndispenser is. Als het apparaatje afgaat, drukt de cliënt op een knopje en komt er een baxterzakje uit; een plastic zakje met daarin de medicatie, gesorteerd op datum en tijd. “De Medido maakt er een knipje in, zodat ook mensen met wat oudere en soms strammere vingers het zakje open kunnen krijgen”, licht Mirthe toe.

Langer thuiswonen

Wijkverpleegkundigen zetten de Medido vooral in bij mensen met cognitieve problemen, zoals beginnende dementie en vergeetachtigheid. Mevrouw Raats, een van Mirthes cliënten, gebruikt het apparaatje nu bijna een jaar en vond het meteen ideaal: “Soms komt een thuiszorgmedewerker langs om de medicatie aan te vullen, maar de meeste tijd doe ik het zelf. Daarnaast geeft het een veilig gevoel. Alles wordt geregeld: ik vergeet mijn pillen nooit en neem ze op tijd in.” Mevrouw Raats is er blij mee: “Ik vind het fijn dat het me zelfstandig maakt, er hoeft niemand langs te komen. Mijn man gebruikt ‘m ook. Hierdoor kunnen we langer thuis blijven wonen en dat is uiteindelijk de bedoeling!”

Meerdere functies

De Medido biedt een optie om een vervroegde uitgifte te doen, zo kunnen cliënten de medicatie meenemen als ze weggaan. En op het moment dat een cliënt níet op een knopje drukt omdat diegene slaapt of bijvoorbeeld niet thuis is, krijgen de wijkverpleegkundigen een alarmering op hun telefoon die aangeeft dat mevrouw of meneer de medicatie niet heeft ingenomen. Dan kan de verpleegkundige die persoon opbellen of langsgaan. Mirthe: “Voor ons als thuiszorgmedewerkers is het fijn dat de Medido er is. Cliënten blijven zelfstandiger, houden de eigen regie en dat geeft ons weer meer tijd. De medicijndispenser wordt vergoed door de verzekeraar. We hopen ‘m steeds vaker te gaan inzetten.”