Bij Ontmoetingscentrum Baarn bloeien oude en nieuwe vriendschappen op

31-07-2023

Zodra je over de drempel stapt, voel je het: hier heerst een prima sfeer! Dat heeft alles te maken met de cliënten die elkaar hier ontmoeten. De jongste is 68, de oudste is 97 jaar.

De medewerkers van het ontmoetingscentrum Baarn spelen feilloos in op wat iedereen nodig heeft tijdens de dagbesteding. Eén van hen is Pascale Priem. Zij werkt hier als coach en vertelt vol passie over de betekenis van ontmoeting. “Wij willen mensen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Ondanks de geheugenproblemen waar ze mee kampen. Die kunnen we niet wegnemen. Maar we kunnen ze wel stimuleren om zelf beslissingen te nemen en hun eigen regie te houden.”

“De balans tussen mannen en vrouwen geeft een leuke en soms grappige dynamiek. Zo maken wij elke dag samen soep met de groenten en kruiden uit onze tuinkas. Laatst vroeg een man: ‘Wat ben ik nu eigenlijk aan het snijden?’. Hij had voor het eerst in zijn leven een champignon in handen. Daar moesten de vrouwen erg om lachen.”

“We zijn er voor alle inwoners van Baarn”, besluit Pascale. “Veel van onze bezoekers hebben een groot deel van hun leven in deze regio gewoond. Ze komen elkaar hier weer tegen. Wanneer ze elkaar herkennen, worden herinneringen en verhalen van vroeger gedeeld. Zo ontstaan oude en nieuwe vriendschappen.”