Procedure zij-instromers

Speciaal voor zij-instromers die bij Silverein willen werken, is een unieke, kortdurende module (Leereenheid individuele Zorg Verlenen niveau 2) ontwikkeld door de MBO’s in samenwerking met Silverein en andere zorgorganisaties. Een paar keer per jaar start er een nieuwe groep cursisten die het zorgvak willen leren. Stuk voor stuk willen zij liefdevolle aandacht, zorg en begeleiding aan mensen geven. Met als einddoel het behalen van een landelijk erkend diploma. Silverein biedt je die kans!

Voor wie?

Voor iedereen die gemotiveerd is om in de zorg te werken, ongeacht ervaring of diploma’s maar met enthousiasme en liefde voor de (mede)mens en zorg. Daarnaast heb je minimaal een MBO niveau 2 werk- en denkniveau en zet je je gedurende de opleiding in voor een positief eindresultaat.

Wat vragen we jou?

 • Liefde voor mensen en de zorg
 • Beheersing van de Nederlandse taal (zowel spreken als schrijven)
 • Een werk- en denkniveau op minimaal MBO-niveau 2
 • Je bent minimaal 23 jaar of ouder
 • Je bent voldoende digitaal vaardig om aan de lessen deel te nemen (o.a. e-learning)
 • Je bent bereid om tijd te stoppen in het leertraject en je hebt gelegenheid tot zelfstudie
 • En je bent bereid in een langer opleidingstraject te stappen richting Helpende of Verzorgende IG

Ben je ouder dan 23 jaar, dan kun je het onderwijs ook in losse modules volgen. Lees hier meer over wat we je vragen.
Ben je jonger dan 23 jaar dan volg je de klassikale opleiding. Lees hier meer info.

 

Wat is de opleiding voor zij-instromers?

Als zij-instromer leer je tijdens een periode van 15 weken de theorie én praktijk van de beginselen van het werk in de ouderenzorg. Zo leer je de dagelijkse zorg of ondersteuning te bieden bij wassen, aankleden, transfer, aan/uittrekken steunkousen, voeding. Binnen zeven maanden stroom je door naar een landelijke erkende opleiding Helpende of Verzorgende IG.

Hoe verloopt de sollicitatieprocedure?

 1. Je meldt je aan door je motivatiebrief en CV te mailen naar academy@silverein.nl. Jouw aanmelding nemen wij graag in portefeuille.
 2. Ieder kwartaal organiseren wij een informatiebijeenkomst*. Je wordt uitgenodigd voor de eerstvolgende bijeenkomst.
 3. Ben je na de informatiebijeenkomst nog steeds enthousiast? Laat ons dit direct weten, zodat wij je sollicitatie in behandeling kunnen nemen. Kom je zonder berichtgeving niet naar de informatiebijeenkomst? Dan gaan we ervan uit dat je op dat moment geen interesse meer hebt en verwijderen we je uit onze portefeuille.
 4. Na selectie van de motivatiebrieven en CV’s krijg je van ons bericht of je uitgenodigd wordt voor een sollicitatie gesprek met collega’s van het Leercentrum.
 5. Bij een positieve uitkomst van dit gesprek, volgt een online test om jouw leervermogen en competenties in kaart te brengen (BBL tool).
 6. De uitslag van de BBL tool is doorslaggevend voor jouw instroom in het vervolgopleidingstraject (richting Helpende of Verzorgende IG).
 7. Als je bent aangenomen, vertellen wij je op welke locatie je wordt geplaatst. Dit kan op iedere locatie van Silverein zijn.
  * In verband met de geldende coronamaatregelen, vinden informatiebijeenkomsten op dit moment niet plaats. Wij maken individueel (maatwerk) afspraken met je.

De Instroommodule

Tijdens je opleidingstraject van 15 weken werk je actief (boventallig) mee binnen één van de teams van Silverein. Je kijkt gedurende deze periode goed mee en leert het vak. Naast het leren in de praktijk, volg je theorielessen en een vaardigheidstraining. Verder bieden we je:

 • een werkbegeleider op jouw werklocatie
 • een contract van 16 uur per week als aspirant medewerker zorg voor maximaal 7 maanden. Dit is inclusief scholingsuren, exclusief zelfstudie
 • inschaling conform CAO VVT, FWG 20

Theorielessen en vaardigheidstraining

Je gaat tijdens dit opleidingstraject vijf dagen naar school waarin je theorie en vaardigheidstraining krijgt aangeboden. Je maakt beroepsgerichte opdrachten die je verzamelt in je portfolio. Je bent bereid twee tot drie uur zelfstudie in de week te besteden aan je opdrachten.

Daarnaast:

 • lever je aan het einde van de module je portfolio in
 • neem je deel aan het praktijkexamen en rondt deze met een voldoende af
 • ontvang je van het MBO een bewijsstuk van het behaalde praktijkexamen
 • denk je na over je eigen handelen

Geslaagd en dan?

Na het behalen van de module voor zij-instromers, ontvang je een bewijsstuk en ben je Aspirant medewerker zorg. Je blijft bij voorkeur werken op de locatie waar je bent gestart en werkt als voltallig teamlid mee in de zorg.
Binnen enkele maanden stroom je door naar de eerder met jou afgesproken opleiding Helpende of Verzorgende IG. Deze opleiding is modulair of klassikaal, afhankelijk van je leeftijd en je eigen voorkeur.

Kosten

Silverein wil graag in jou investeren en vergoedt dan ook volledig de kosten van deze module en je eventuele vervolgopleiding.