Jezelf zijn bij Ontmoetingscentrum De Plataan

Cil Ramselaar (83) zit graag in de tuin van Ontmoetingscentrum De Plataan in Soesterkwartier. Deze prachtige belevingsgerichte, zintuigprikkelende bewegingstuin is de trots van De Plataan. Samen met Deborah Nokkert, één van de coaches van het ontmoetingscentrum, maakt Cil regelmatig een wandelingetje door de tuin.

De Pataan

Bij de moestuin kijkt hij altijd even wat er groeit. “Ik weet precies wat er allemaal staat; nu veel rabarber.” Ook bietjes, prei, courgette, aardappels en tuinboontjes worden verbouwd. Iedere dinsdag wordt met alle groenten en kruiden uit de tuin een heerlijke soep gemaakt voor de lunch.

Ruim drie maanden geleden kreeg Cil een herseninfarct met als gevolg een verminderd korte termijn geheugen. Na revalidatie op de afdeling Revalidatie & herstel op Birkhoven Park werd Cil en zijn vrouw Wil (79) geadviseerd dat het goed zou zijn als meneer een ontmoetingscentrum zou bezoeken. Na contact met Indebuurt033 gaat Cil nu twee keer per week naar De Plataan. “In het begin wilde ik er niet heen. Ik was bang dat ik moest blijven slapen.” Wil vertelt dat haar man het nu goed naar zijn zin heeft, maar dat het wel erg wennen was voor allebei. ”Hij is hier heel goed opgevangen door Deborah en de vrijwilligers. Het gaat hier heel rustig en ontspannen. Dat is heel fijn en ik heb daardoor ook een beetje rust.”
“De sfeer is heel belangrijk”, vertelt Deborah. Zij en haar collega Sharon Barneveld zorgen er samen met enkele vrijwilligers voor dat iedereen ’s middags met een glimlach de deur weer uitgaat. “Je mag hier jezelf zijn, we laten iedereen in zijn waarde. Niets moet, alles mag, maar we stimuleren mensen wel tot activiteit.” Er worden diverse activiteiten gedaan die het geheugen prikkelen, een bewegingsagoog geeft wekelijks een sport en bewegingsuurtje en er wordt gewandeld in de tuin. Deborah: “De tuin stimuleert mensen naar buiten te gaan, vitamine D op te doen en te bewegen. De tuin is het middel dat alle activiteiten verbindt en alle zintuigen prikkelt.”

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u informatie of een kijkje nemen bij De Plataan, belt u dan met Deborah Nokkert of Sharon Barneveld. Zij informeren u graag over de mogelijkheden. U kunt hen bereiken via 06 5101 1144 of per e-mail ontmoetingsAfrt-SIL@silverein.nl.